חקלאות ביודינמית

בחרנו לעבוד עם השיטה הביודינמית מפני שהיא המשך טבעי לתחושות שהולכות איתנו מאז התחלנו לעבוד את אדמת הכרם. הקשבה, התבוננות, מחקר. מודעות לכוחות החיים, להשפעת הקוסומוס על המיקרוקוסמוס, התייחסות לחווה כאורגניזם שלם ועצמאי. שימוש בצמחי מרפא, שילוב בעלי חיים ומתן מקום לרוח היצירה הפועמת באדם. כל אלה מוצאים את מקומם בדרך זו, ואנו מצאנו עצמנו נשבים בקסמה המכשף.

אז איך בעצם הכל התחיל ומדוע כמה מיצרני היין החשובים והמשפיעים בעולם אימצו שיטה חקלאית זו?

הכל התחיל בשנת 1924. לאחר יותר מעשור של שימוש בשיטות החקלאות הקונבנציונלית הכוללת חומרי הדברה ודשנים כימיים,
פנתה קבוצה של חוואים אל הפילוסוף רודולף שטיינר. הם היו מוטרדים משחיקת האדמות אותן עיבדו, ירידה עקבית באיכות היבולים והידרדרות מצב משקי החי. שטיינר נתבקש לעזור להם למצוא פתרונות מעשיים לבעיות בהם נתקלו.
התוצאה היתה “The Agriculture Corse”- סדרה של שמונה הרצאות בנושא החקלאות מנקודת ראותו הרחבה של שטיינר.
מאז ועד היום, על בסיס התובנות של שטיינר, דורות של חוואים, גננים, חקלאים וחוקרים פיתחו את השיטה.
הדגשים מושמים על אינטרגציה בין צמחים ובעלי חיים, מיחזור חומרי הזנה, שמירה וטיפוח החיים בקרקע, עבודה עם התנועה הטבעית של הכוכבים ועונות השנה, בשילוב המימד הרוחני הפועל בכל אלו.

המטרה הכללית היא הגברת הבריאות והחיוניות של החווה כשלם, כולל החוואי עצמו. שיטה זו עובדת בצורה פנטנסטית עם כרמי היין.
זאת משום שלגפנים יש יכולת יוצאת דופן לבטא דרך הענבים יחסים שונים בין אויר, אור מים ואדמה.
כאשר האדמה חיה והגפנים לא נתונות למניפולציות מלאכותיות – הן יודעות לייצר פרי יחודי והיין המתקבל יוצא דופן ובלתי ניתן לחיקוי.
יין שמבטא במקוריות חיבור אינטימי בין הגפנים לסביבה (טרואר) בה גדלו.
גפנים יכולות ללכוד את הטרואר באמצעות השורשים – אך לשם כך האדמה חייבת להיות במצב של חיות, חיוניות ובריאות.
הן מסוגלות לספוג את הטרואר דרך העלים, אך לשם כך הם צריכים להיות נקיים מכימיקלים סינטטים, אשר מפריעים לביטוי האמיתי של הסביבה המקיפה אותם.

העבודה בכרם וביקב מתוכננת על פי המיקומים של הירח והכוכבים, הזמן בשנה והשעה ביממה. לשם כך פותח לוח שנה אסטרונומי המתעדכן משנה לשנה ונותן נקודות ציון מועדפות לטיפולים ספציפיים.

המדע הקונבנציונלי מכיר גם הוא בהשפעת הירח על מקצב הגאות והשפל באוקיינוסים ובימים.
בחקלאות הביודינמית (ובשיטות חקלאות קדומות בכלל) מבינים שגם הצמחים, העשויים ברובם ממים - מגיבים לשלבים השונים בתנועתו.

ביקב, השיטה הביודינמית מקבלת ביטוי דומה. הענבים נבצרים במועד מדויק בו הפרי נמצא בשיאו ובו המשך התסיסה תתרחש בצורה מיטבית. התסיסה מתרחשת בצורה ספונטנית על ידי שמרים טבעיים המצויים על קליפת הענב וזאת על מנת לבטא שוב, בצורה השלמה ביותר את מכלול החיים בכרם.
אין שימוש בחומרים שונים. התוספת היחידה היא של גופרית SO2 במינון נמוך לפי התקן האורגני והביודינמי.

בחרנו בשיטה הביודינמית מפני שהיא המשך טבעי לתחושות שהולכות איתנו מאז התחלנו לעבוד את אדמת הכרם.
חלקות הכרמים שלנו בעלי מאפייני טרואר יחודיים ביותר לארץ ישראל. מבחינתנו, זו הדרך לבטא אותם בצורה הכנה ביותר.