החיים הנסתרים של הגפנים

קראתי לאחרונה מאמר שהתפרסם במגזין של ג'נסיס רובינסון בשם: "ביודינמיקה - האם נחוצה גישה חדשה?"

הייננית קטיה נוסבאום ממחוז מונטלצ'ינו בטוסקנה, מספרת על המפגש שלה עם הספר "החיים הנסתרים של העצים" שכתב יערן גרמני בשם פטר וולבן. מפגש שעורר אותה לתהיות ושאלות וגם תובנות לגבי הכרם אותו היא מטפחת.

מאת יובל ארליך ניצן.

בספריה של ערן (אבא של גדי) מצאתי עותק של הספר בשפה העברית. ספרון קטן וידידותי עם כריכה צנועה. איור פשוט של טבעות פנימיות של עץ כרות מעטרת אותה. לא בדיוק מה שמצופה משם דרמתי שכזה. 

הצניעות הזו ממשיכה בין דפי הספר, בו היערן המבוגר מספר את רשמיו מעבודתו כשומר יער ראשוני עתיק במערב גרמניה. רשמיו ותחושותיו מובאים לצד סיכומים קצרים של מחקרים מדעיים שונים, החושפים את עולמם הנסתר של העצים. עולם המושגים שפטר מכיל על עצים הוא מאוד לא רגיל ומעורר לא מעט תהיות. מילים כמו קהילה, משפחה, כאב, עצב ושמחה, מילים שלרוב מובאות בהקשר של בני המין האנושי ובעלי חיים מפותחים אחרים, נכתבות כאן בהקשר של יצורים בעלי שורשים, גזע, ענפים ועלים.


עצי היער מתקשרים זה עם זה? דואגים אחד לשני? חשים כאב? לפי פטר בהחלט כן. 

יש יתרון אבולוציוני ברור לתקשורת ותמיכה בין העצים והם עושים זאת בדרכים מגוונות. אחת מדרכי התקשורת המרתקות היא דרך רשת האינטרנט של היער – ממלכת הפטריות. זוהי ממלכה מפוארת, רשת עצומה של קורים חיים מחברת בין שורשי העצים. דרך רשת זו העצים מעבירים מסרים שונים ובמצבים מסוימים אפילו חומרי הזנה או מים. לפי דר' איליין אינגהם, העצים עצמם דואגים להאכיל ולתחזק את רשת הפטריות. כ 40% מתוצרי הפוטוסינטזה לא משמשים את הצמח להזנה של עצמו - אלא להזנת המיקרואורגניזמים החיים בקרבת שורשיו! עץ או שיח, ידאגו לשלוח חומרי הזנה שמתאימים יותר לפטריות. צמח חד שנתי ישלח חומרי הזנה המועדפים בעיקר על בקטריות.

40% מתוצרי הפוטוסינטזה! זו כמות אדירה של סוכרים וחלבונים שמשוחררת דרך השורשים ומזינה צורות חיים שונות ובכלל לא את הצמח עצמו. 
למה הצמח עושה את זה? נראה כי יחסי הגומלין בין הצמח למיקרוארגניזמים השונים בקרקע הם יחסים עמוקים כל כך, עד שלא ניתן לדמיין את עולם החי מתפתח בלעדיהם. יחסים של הזנה הדדית, תמיכה וגם הגנה מפני פטוגנים.

שורשי עצים מסויימים ממש מתחברים מתחת לקרקע ואחרים מתחברים דרך רשת הפטריות. המדע כבר מתחיל לתאר את היער כסופר-אורגניזם עצום, שיכול להתפרש על קילומטרים רבים ודואג לחלקים השונים בתוכו. מניע חומרי הזנה ומים לאזורים בהם הם חסרים וגם מעביר מסרים. הודעה על טפיל שמתקרב, ואפילו בעלי חיים גדולים שפשוט זוללים את עלי העצים, יכולה לעבור ברשת התת קרקעית או דרך פרומונים באויר. העץ בתגובה ירכז טאנינים או טרפנים בקצות העלים ויהפוך את טעמם לפחות אטרקטיבי.

וזה מעניין, כי המדע הקונבנציונלי בוחן את הנושא כבר עשרות שנים במחקרים רבים, מזוויות שונות, ברובן מיקרוסקופיות. אבל המונח החדש יחסית 'סופר אורגניזם' מופיע כבר בשנות העשרים של המאה הקודמת בין הרצאותיו של רודולף שטיינר. כבר אז הוא הציע להסתכל על החווה למשל, כאורגניזם חי. אורגניזם אחד שמחובר לאורגניזמים שונים בקרבתו. לפי שטיינר, אין לתפוס את הצמחים ובעלי החיים כפרטים מבודדים בשטח אלה כחלק מישות אחת גדולה, שגם האדם הוא חלק ממנה.

שטיינר מנסה להסתכל על העולם מהצד השני של הטלסקופ. כאשר הוא עושה 'זום אין' הוא מקפיד לעשות גם 'זום אאוט'. כמו שלא ניתן להבין את תנועת המחט במצפן מבלי להתבונן בקטבים המגנטים של כדור הארץ, כך הוא מציע לחפש תמיד את התמונה הגדולה. שטיינר, לעומת אינגהם, לא מתרגש מאוד מהמיקרו-אורגניזמים בקרקע. אין הוא טוען שהם לא חשובים או אינם בעלי תפקיד משמעותי, אבל לא יותר מתפקידם של חלקים אחרים באורגניזם הגדול. לפי שטיינר, האורגניזמים בקרקע הם רק סימן לבריאות ואיזון ברמות שונות. כמו שזבובים בחדר רק מעידים על כך שהחדר מלוכלך. אם נוציא את כל הזבובים, החדר לא יהפוך לנקי. אם נכניס פנימה זבובים, אין זה אומר שהחדר מלוכלך.

נחמד לטייל ככה בין התפיסות השונות. בין אינגהם לשטיינר ויחד עם וולבן ביער הראשוני שלו.

אבל משהו בכתיבה של וולבן, בקירבתו לעצים נגע בי במקום חבוי.

מילדותי בחרשים, בין עצי היער, זכורות לי חוויות של שוטטות יחפה בין העצים, תחושות של הליכה בין יצורים חיים עם אופי ורגשות. לעיתים יד הונחה על גזע עץ ודמיונות של שיחה עם אותו העץ היו מתחילים להתפתח. האמת היא שעד היום, אחת לכמה חודשים אני מוצא את עצמי מניח יד או את ראשי על גזע של עץ או ענף רחב ביער למשך זמן מסויים.

שטיינר מייחס חשיבות גדולה לקשר האינטימי של החקלאי עם מושאי טיפוחו ועם הטבע שסביבם. קשר ישיר, אישי, לעיתים אינטואיטיבי. לתפיסתו, בריאות האדם ובריאות האדמה, קשורות אחת בשניה.

הכרם בחרשים מוקף ביער ומסתבר שהוא אינו נפרד ממנו. כנראה שהגפנים מתקשרות בינהן, עם הצמחים החד שנתיים הצומחים על אדמת הכרם וגם עם העצים הגדלים בקרבתן.

ועדיין שאלות רבות נותרו אצלי ללא מענה. מה מידת התקשורת? האם צמח שהתחיל את חייו במשתלה מתקשר עם סביבתו כמו זה שנבט בקרקע בו גדל? האם גפן שמורכבת מכנה ורוכב יכולה לייצר יחסי גומלין כמו גפן לא מורכבת? איך זנים שונים של ענבים באותו הכרם משפיעים אחד על השני?

בין הגפנים בכרם בחרשים נבטו עם השנים עצי חורש. חלקם נמצאים שם כבר שנים רבות ממש לצד הגפנים (אנחנו גוזמים אותם חזרה לגובה האדמה בכל שנה בכדי שלא ישתלטו) שורשי הגפנים ושורשי העצים האלה כנראה מפותלים אחד בשניה. ועולה בי השאלה - האם הגפן, שבמקורה היא צמח מטפס על עצי יער, נהנית מן הקרבה הזו לעצים? האם יש בינהם תחרות או יחסי גומלין? ומה תפקידנו האמיתי בתוך האורגניזם השלם?

עולם נסתר ומרתק. לעיתים מואר חלק אחד ומידע נוסף מתגלה, אך יחד איתו מימדים חדשים נותרים חבויים באפלה.

ואולי טוב שכך, ולא צריך להאיר הכל. בלי הצללים, התמונה הופכת שטוחה.